úterý 1. prosince 2015

Celozrnný chléb - bez droždí, bez pšenice


Sice se snažím, abychom jedli pečivo co nejméně, ale když nestíhám vařit, tak chleba s něčím je ta nejrychlejší večeře. Chléb víceméně kupuji, sice kváskový, ale bohužel částečně z pšeničné mouky. Občas zkusím nějaké pečivo sama upéct, ale málokdy to dopadne tak, abych byla úplně spokojená.
V mé oblíbené kuchařce Opravdu zdravě jsem našla tento recept na celozrnný chléb, který jsem si v poslední době dost oblíbila. Při jeho přípravě se nepoužívá droždí, což je při našich dietách hodně důležité. A navíc neztrácíte čas hnětením a kynutím, stačí vám jen pár minut, kdy smícháte těsto, upečete, a je hotovo. Chleba je hodně malý, ale pro naší ne moc velkou spotřebu je to přímo ideální velikost.
Přidat můžete také různá semínka nebo ořechy. Na fotce je chléb ze 100g celozrnné žitné mouky a 125g celozrnné špaldové mouky s navíc přidanými nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Zatím nejlepší, co jsme měli.

Potřebujeme:
225g celozrnné mouky (špaldové, žitné, ječné...)
1 lžíce kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
1 lžíce olivového oleje
225 ml vody

Smícháme zvlášť všechny mokré a suché suroviny, pak je společně promícháme a vypracujeme těsto, které přeneseme do chlebíčkové formy a v troubě předehřáté na 190 stupňů ho pečeme 50 - 55 minut.










Žádné komentáře:

Okomentovat