pondělí 31. října 2016
Zapečená dýně s pohankovou náplní
Máslovou dýni jsem na rozdíl od její kolegyně hokaido moc nemusela, ale v této úpravě jsem se do ní naprosto zamilovala. Tohle jídlo sice na první pohled nevypadá moc sexy, ale chutná opravdu fantasticky!
Potřebujeme:
1 máslovou dýni (o váze asi 1kg)
100g pohanky
1 cibuli
2 stroužky česneku
250g žampionů
1 lžičku sušeného tymiánu
1 lžičku sušené bazalky
hrst čedaru
Dýni překrojíme podélně napůl, vydlabeme semínka, obě půlky položíme řezem dolů na plech a v troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme 45 minut.
Mezitím si připravíme nádivku: pohanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme hrnkem vody, přivedeme k varu a pak vaříme asi 15 minut na mírném plameni, než se voda vyvaří. Pak přiklopíme poklicí a necháme 15 minut odpočívat.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nadrobno, žampiony na asi 1 cm silné kousky.
Na lžíci oleje orestujeme cibuli, přidáme česnek a necháme rozvonět a nakonec žampiony a koření a několik minut opékáme. Pak směs vmícháme do pohanky.
Půlky dýně otočíme a lžící opatrně vybereme upečenou dužinu tak, aby pod slupkou zbyla asi 1-2 cm silná vrstva. Vydlabanou dýňovou dužinu dobře zamícháme do pohanky, touto směsí pak naplníme dýni, posypeme čedarem a na ještě 10 minut dáme do trouby zapéct.
Skvělý recept, vařila jsem poprvé, povedlo se a všem moc chutnalo. Díky!
OdpovědětVymazat