neděle 11. června 2017

Nepečený jahodový dort (vegan)


Jednou večer jsem přemýšlela, co provést s jahodami, které měly svůj nejlepší čas už za sebou. Bylo příliš horko a pozdě na to, abych zapínala troubu a pekla nějaký koláč, a tak jsem vymyslela tenhle superrychlý, a přitom strašně dobrý a osvěžující dortík.

Na formu o průměru 20 cm potřebujeme:

1,5 hrnku ovesných vloček
0,5 hrnku sušených datlí

1 hrnek kokosového mléka (250ml krabička Aroy-D)
10g práškového agaru
5 hrnků očištěných čerstvých jahod
5 lžic panely
1 lžičku vanilkového extraktu

Ovesné vločky dáme do robotu, rozmixujeme na moučku, přisypeme datle a dobře promixujeme. Ke konci přilijeme asi 3 lžíce vody, aby se těsto spojilo.
Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií a na dno upěchujeme vločkové těsto. Odložíme do lednice.
Jahody, panelu a vanilkový extrakt dáme do mixéru a rozmixujeme. Potřebujeme celkem 750 ml jahodového pyré
V kastrůlku smícháme kokosové mléko s agarem, za stálého míchání přivedeme k varu a pár minut povaříme (a pořád mícháme, směs je hodně hustá).
Kokosové mléko s agarem ihned přilijeme do mixéru k jahodám a okamžitě společně rozmixujeme. Směs nalijeme do formy a dáme ztuhnout do lednice.
 

2 komentáře:

  1. Výborný letní dort, který má přidanou hodnotu i díky jahodám ze zahrádky :-) Těsto jsem dělala z vícero druhů vloček a navíc jsem přidala i mleté vlašáky a trochu chia semínek. Moc díky za recept!

    OdpovědětVymazat