sobota 31. října 2015
Domácí vegan halva
Halva patří mezi dobroty, které svým dětem dopřávám moc ráda. I když je v obchodech celkem slušný výběr, mým požadavkům vyhovuje jen minimum značek, protože palmový olej nebo glukózový sirup podle mě nemá v této zdravé sladkosti nic dělat.
Nechápu, že mě nenapadlo dřív si halvu vyrobit doma. Je to neskutečně jednoduché a vyjde to mnohem levněji. Základní hmotu můžeme ochutit, čím nás zrovna napadne a také si můžeme vyhrát s oslazením. Použít můžete med nebo třeba agávový sirup, já zvolila sušené datle. Halva není přeslazená a datle dodají vlákninu a nějaké ty vitamíny a minerály. Se sezamen, který je jedním z nejzdravějších semínek (jen vápníku obsahuje několikanásobně více než mléko), to je dokonalá kombinace.
Potřebujeme:
200g sezamového semínka
50g sušených datlí
1 lžíci kokosového oleje
Sezamové semínko rozmixujeme na hladkou pastu. Do robotu přidáme datle a kokosový olej a společně promixujeme.
Podle chuti můžeme ještě přidat další ingredience: mletou vanilku, skořici, raw kakao, různé ořechy (vlašské, mandle, pistácie...), strouhaný kokos, rozinky nebo jiné sušené ovoce...
Hmotu uhladíme do formy vyložené fólií a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.
Žádné komentáře:
Okomentovat