úterý 3. listopadu 2015
Slaný dýňový koláč
Tohle rozhodně není dietní jídlo. Ale oproti klasickému quichi z bílé mouky a spousty smetany je tenhle úžasný dýňový koláč alespoň ze zdravějších surovin. Také má tu "výhodu", že příprava je sice jednoduchá, ale celkem náročná na čas, a tak ho dělám jen výjimečně. Je velmi sytý, takže nás uspokojí jen kousek. No, spíš dva. S velkým zeleným salátem!:)
Potřebujeme:
Těsto
250g celozrnné špaldové mouky
125g másla
1 vejce
špetka soli
Náplň
1 malá dýně hokaido (asi 0,5kg)
2-3 cibule, podle velikosti
250g ricotty
2 vejce
1/2 lžičky sušeného tymiánu
velká hrst nastrouhaného čedaru
Ze všech surovin zpracujeme těsto, namačkáme ho do koláčové formy vyložené pečícím papírem a odložíme do lednice.
Dýni vydlabeme a nakrájíme na drobné kousky (asi 1x1cm). Cibule nakrájíme nahrubo. Oboje dáme na plech, pokapeme lžící olivového oleje a v troubě předehřáté na 160 stupňů pečeme 25 minut. Vyndáme a necháme trochu zchladnout.
Korpus propícháme vidličkou, zatížíme pečícími fazolemi a na 180 stupňů ho 15 minut předpečeme.
Mezitím si připravíme náplň: vejce rozšleháme s ricottou, přimícháme tymián, sýr, dýni a cibuli.
Z korpusu odstraníme fazole, nandáme na něj náplň a na 160 stupňů pečeme 50 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat