pondělí 11. července 2016

Celozrnný kváskový koláč s ovocem

Dokážete si představit léto bez ovocného koláče? Já tedy rozhodně ne! A tak jsem ho letos zkusila upéct trochu jinak, zdravěji...

Potřebujeme:

Kvásek
125g vody
125g celozrnné žitné mouky
1 lžíce kvásku

Těsto
žitný kvásek
250g celozrnné špaldové mouky
50g třtinového cukru
50ml kokosového oleje, rozpuštěného
125ml vody
1/4 lžičky mleté vanilky

Drobenka
60g ovesných vloček, rozemletých
30g třtinového cukru
20g kokosového oleje, rozpuštěného

Ovoce

Lžíci kvásku rozmícháme ve vodě, dobře promícháme s moukou a necháme 12 hodin pracovat.
Jednu lžíci kvásku si odebereme a zbylý kvásek dáme do mísy se špaldovou moukou, cukrem, vanilkou, vodou a olejem a uhněteme těsto (nejlépe v robotu).
Těsto přikryjeme a necháme 3 hodiny kynout, během této doby těsto ještě jednou prohněteme. Pak ho rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, navrch poklademe ovocem (použila jsem směs rybízu, borůvek, jahod a meruněk) a posypeme drobenkou, na kterou jsme smíchali rozemleté vločky s olejem a cukrem.
V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme 25-30 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat