neděle 14. srpna 2016

Cuketový perník


Cukety miluju a pokaždé se celý rok těším na léto, kdy bude dostatečný přísun těch nejčerstvějších kousků z maminčiny zahrádky. A pak to každý rok dopadá stejně: cukety jím doslova od rána do večera a i tak jich mám pořád plnou lednici a za pár dní už ani nevím, co s nimi. Obzvlášť s těmi velkými kusy, které se schovají pod listy a ukážou se, až když jsou pěkně přerostlé. Ty obvykle zpracovávám do slaných koláčů nebo různých buchet. A jestli už také nevíte, co dalšího z takových cuket vyrobit, zkuste třeba tento výborný veganský perník.

Potřebujeme:

400g cukety, nastrouhané nahrubo
3/4 hrnku javorového sirupu
1/2 hrnku (olivového) oleje
4 lžíce jablečného pyré
400g celozrnné špaldové mouky
2 lžíce lněného semínka
1 lžíci perníkového koření
1 lžíci kakaa
1 lžičku kypřícího prášku

Nastrouhanou cuketu dáme do mísy a smícháme s javorovým sirupem, olejem a jablečným pyré.
Lněné semínko umeleme a promícháme s moukou, kypřícím práškem, kořením a kakaem. Suchou směs přidáme k cuketové směsi a dobře promícháme. Těsto uhladíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.
Necháme vychladnout a můžeme (ale nemusíme) ozdobit čokoládovou polevou: 80g vysokoprocentní čokolády a 2 lžičky kokosového oleje společně rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na perník. Počkáme, až poleva ztuhne a můžeme podávat.

2 komentáře:

  1. Trochu jsem si to upravila, ale je to super mňamka!
    (Používám vejce místo lněného semínka a dávám méně sirupu, zato pro mlsouny potírám rakytníkovou marmeládou - za tepla, pro sebe ničím)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za recept. Perník má skvělou konzistenci.

    OdpovědětVymazat