středa 31. srpna 2016

Čokoládovo-kokosový dort


Tohle rozhodně není dietní a vlastně ani nejlevnější dort. Ale i takové dorty jsou občas potřeba. A dobrému čokoládovému dortu odolá jen málokdo...

Na formu o průměru 22 cm potřebujeme:

Krém
1 plechovka (400ml) kokosového mléka
200g dobré vysokoprocentní čokolády (nešetřete na ní, je pro chuť dortu zásadní)

Korpus
250g pohankové mouky
100g strouhaného kokosu
4 lžíce kakaa
1 lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky sody
200g jablečného pyré
100g rostlinného mléka
60g kokosového cukru
6 lžic kokosového oleje, rozpuštěného
3 lžíce silného espressa

Plechovku kokosového mléka dáme na pár hodin, ideálně přes noc, do lednice. Potom ji otevřeme, tekutinu odlijeme a ztuhlou část dáme do ohnivzdorné misky společně s čokoládou a pomalu ve vodní části rozpustíme. Dobře promícháme a krém pak necháme za občasného promíchání ztuhnout, aby šel natřít na dort. Možná bude potřeba ho dát i na chvilku do ledničky.
Připravíme si korpus: v jedné misce smícháme mouku, kokos, kakao, kypřící prášek a sodu a v druhé jablečné pyré, rostlinné mléko, cukr, olej a espresso, pak tekutou směs přilijeme k suché, promícháme, těsto uhladíme do formy vyložené pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme 30-40 minut. Korpus necháme úplně vychladnout a pak ho potřeme krémem.

Žádné komentáře:

Okomentovat