neděle 13. září 2015

Vafle

Vaflovač u nás doma rozhodně nepatří mezi kuchyňské pomocníky, na které by po pořízení sedal prach. Naopak, vafle dělám ráda a často. I když ne ty klasické sladké belgické se spoustou šlehačky, které si asi všichni hned představí. Samozřejmě se snažím využívat zdravější suroviny než bílou mouku a dvacet deka másla:) Oproti palačinkám a lívanečkům mají pro mě vafle jednu hlavní výhodu - při jejich přípravě nemusím neustále stát u plotny, stačí čas od času vafle zkontrolovat a nalít další dávku těsta. Což je v domácnosti s dětmi určitě fajn:)
Následující recept na vafle je asi můj nejoblíbenější. Vafle jsou krásně křupavé, ale uvnitř nadýchané. Do těsta vůbec nedávám cukr, ale klidně lžíci nebo dvě klidně přidejte.
Vaflí z této dávky upeču docela dost, ale přebytek jak už je mým zvykem zamrazím a pak mám snídani nebo svačinu bez práce.
Dáváme si je třeba domácím džemem, mandlovým nebo burákovým máslem, podušenými a rozmačkanými jablky a hlavně s výbornou a jednoduchou domácí čokoládovou polevou - stačí smíchat 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce raw kakaového prášku a 1 lžíci javorového sirupu.

Potřebujeme:
1 hrnek pohankové mouky
1 hrnek rýžové mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička sody
1/2 lžičky soli
2 hrnky podmáslí
2 vejce
60g másla, rozpuštěného


Všechny přísady smícháme na těsto (já vše rozmixuji v blenderu), které necháme 15 minut stát. Vaflovač zlehka vytřeme kokosovým olejem a pečeme vafle.

Žádné komentáře:

Okomentovat