pátek 12. února 2016

Makovec - bez lepku, bez mléka


Poslední dobou je pořád náročnější vymyslet, co upéct sladkého, aby to mohla jíst celá naše rodina. Musí to být: 1) bez lepku 2) bez mléka 3) co nejméně sladké. Taky se snažím do nás dostat víc vápníku jinak než z mléčných výrobků. Na to je makovec ideální kandidát. Tento je nádherně vláčný díky banánům. Sice opravdu není moc sladký, ale pokud nehlídáte množství cukru, není problém ho víc osladit nebo třeba namazat džemem. A chutná u nás opravdu všem, a to se jen tak nestává!

Na formu 28x32cm potřebujeme:

150g máku
200g bezlepkové mouky (použila jsem 120g pohankové, 40g jahelné a 40g hladké kukuřičně, ale šlo by použít i jen pohankovou)
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky kypřícího prášku
60g rozinek
2 zralé banány
2 vejce
60g kokosového oleje, rozpuštěného
60g rýžového mléka
100g rýžového sirupu

Mák umeleme a smícháme s moukou, skořicí, kypřícím práškem a rozinkami.
Banány rozmačkáme a prošleháme s vejci, kokosovým olejem, rýžovým mlékem a sirupem.
Mokrou a suchou směs promícháme na těsto, které přendáme do formy vyložené pečícím papírem a na 180 stupňů pečeme 30-40 minut.

















4 komentáře:

  1. Chci se jen ze zvědavosti zeptat, zda máte v rodině výše uvedené alergie (lepek, laktóza) a zda nesladíte kvůli dětem nebo z dietetických důvodů?

    OdpovědětVymazat
  2. všechna opatření jsou ze zdravotních důvodů - intolerance, a ještě jsme na protikvasinkové dietě (kvůli AE), takže omezujeme sladké, jak to jen jde

    OdpovědětVymazat
  3. Aha! Takže se to týká primárně dětí? A jak jste intolerance odhalili? Nevolnosti, krevní testy...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nás všech, každý máme něco:-D různé dlouhodobější i když ne úplně vážné problémy, pak to vyšlo v krevních testech.

      Vymazat